Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg NEXO ще заведе дело срещу България

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg NEXO ще заведе дело срещу България
Коментари Харесай

Лъжливото овчарче и пригласящите му без идиоти

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg
NEXO ще заведе дело против България за вредите, които акцията на прокуратурата ѝ е нанесла. " Нашите консултанти правят оценка вредите на над 1 милиарда $. Ние бяхме в развой на листване на американската борса и в този момент това би трябвало да бъде отсрочено поради репутационните вреди, които ни бяха нанесени ", съобщи “ един от притежателите на компанията Антони Тренчев, появявайки се съвсем по едно и също време в две телевизионни излъчвания на разнообразни малките екрани. Отличен тайминг!

Според Тренчев основният прокурор Иван Гешев съзнателно заблуждава, че работи по сигнал от Съединени американски щати, тъй като Nexo към този момент е сключила съглашение с държавното управление на Съединени американски щати и прокуратурата в Ню Йорк, с което не е признала виновност, а просто са уредени претенциите към нея. " Ние престанахме да одобряваме американски клиенти още през февруари предходната година, тъй като регулацията на този пазар не е ясна ", съобщи някогашният народен представител от Реформаторския блок.

Незнайно заради какви аргументи появяването и думите на Тренчев провокираха сърцетуп измежду членовете и поддръжниците на Демократична България и Политическа партия. Всъщност казаното от него чудесно онагледи лъжите и закононарушенията, за които Nexo ще и са глобени в редица страни. Глупости, неистини или самопризнания, както желаете ги определете.

Първата нелепост или може би първото самопризнание за мисленето му, което сподели - „ Вече 30 години разрешаваме на тайфа бандити да мародерства ”. Антони Панайотов Тренчев е бащата на създателя на криптобанката и е прочут като сътрудник “Петров ” на Второ основно ръководство на Държавна сигурност. Тоест разбираме, че преди 30 години сме били ръководени от почтени и честни политици. После идва шайката. Тук обаче Тренчев е хубаво да изясни за какво майка му чудесно се е колаборирала с част от шайката, като по едно време беше и стилистка на брачната половинка на президента Румен Радев. Тренчев беше и народен представител от Реформаторския блок, значи е бил част от тези нарушители, ръководещи ни от 30 години. РФ бяха и съдружен сътрудник на ГЕРБ, нали по този начин?

Втората глупост/лъжа  - Тренчев се похвали, че протичащото се в „ клета България ”, за която желал сякаш да направи нещо положително, няма необикновен резултат върху всекидневието му, само че по едно и също време с това упрекна прокуратурата за изнесените данни, неистини – по думите на Тренчев, за които щял да осъди българските жители за милиарди. Колко патриотично!

Трета нелепост – Тренчев се похвали, че Nexo е сключила съглашение с всички 50 щата и тържищата, както и с прокуратурата за 45млн – незначителна сума, по думите му, което означавало, че проблем нямало. Да, всички чудесно знаем, че това е известна процедура в Съединени американски щати, само че тази процедура касае точно обвинени лица или компании.Повтарям – обвинени, не почтени.

Буквално преди броени часове основният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс и многощатска коалиция оповестиха, че Nexo са лъгали вложителите: „ Криптовалутните компании са ненадеждни и сенчести, само че не са ваксинирани от отговорност “, сподели тя. „ Nexo подцени многократните предизвестия да се записват и през днешния ден те заплащат цената за своите непозволени дейности. Дните на крипто фирмите, които се държат по този начин, като че ли разпоредбите не важат за тях, свършват ”. Джеймс и многощатска коалиция осигуриха до 22,5 милиона $ заради нерегистрираното предложение на Nexo и продажбата на EIP.

Споразумението завърши и гражданско дело, заведено от Службата на основния прокурор против Nexo през септември 2022 година, както и административни дейности от страна на регулаторите на скъпи бумаги в девет други щата. Nexo се снабдиха и със неразрешен достъп до бранша на скъпите бумаги в Ню Йорк за пет години и би трябвало да уведомят всичките си вложители в Съединени американски щати да изтеглят активите си от платформата.Отделно щатът Ню Йорк ще получи повече от 1,9 милиона $ от компанията като част от съглашението.

Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати също разгласи редом съглашение, в което Nexo се съгласи да заплати спомагателни 22,5 милиона $ и да приключи предлагането и продажбата на EIP сметки с изменчив % в Съединените щати

Всичко това, по думите на Тренчев, не доказвало виновност и не съдържало обвинявания. Изберете си кое ви харесва повече – прям измамник или самоуверен простак е ексдепутатът. Вероятно и двете.

Четвърта неистина – „ тези хора са се асоцирали с нас, заложили са си главата ” – под „ тези хора ” Тренчев засяга очевидно прокуратурата в Ню Йорк и изобщо Съединени американски щати. За какво асоциране с Nexo става изобщо въпрос, в случай, че точният откъс да думите на Джеймс е: „ Криптовалутните компании са ненадеждни и сенчести ”, а компанията получи и 5 годишна възбрана до бранша на скъпите бумаги в Ню Йорк. Не, Тренчев, „ те ” НЕ се асоцират с вас, в противен случай, дистанцират се от вас и непосредствено ви упрекват в машинация и непозволени дейности.

Петата неистина касае въпроса обект ли са Nexo на производства под английска пълномощия. Да напомним, че на конференцията на нашата прокуратура, участваха чиновници и на Британската организация за битка с престъпността. “Това няма общо с Nexo ”, сподели Тренчев, а това, което имало било единствено „ спор от частно юридически темперамент с няколко алчни индивида от Англия, които ни рекетират ”.  Защо обаче от Британскаа организация обявиха пред медиите, че сътрудничат на българските управляващи по следствието за Nexo? Те ли лъжат или Тренчев? Вие по какъв начин мислите?

Шеста неистина – лицензът и по какъв начин оперира Nexo. Toва било нищожен подробност. Да, те не правили банкова активност, само че пък спирали да оперират на американския пазар, тъй като... на този въпрос към този момент е отговорено няколко абзаца по-нагоре – тъй като са го правили без лиценз за тази активност, нарушавайки редица закони в Съединени американски щати.

Седмо – криптовалтите не били комфортен метод за прекачване на активи, това във връзка със глобите против Русия. Дали Nexo са употребявани за прекачване на съветски активи., е обособен въпрос, чийто отговор е ясно, че от страна на Тренчев ще е „ не ”, както и отговори. По същия метод беше принизена и изнесената информация за транзакции, свързани с терорист и Хамас – имало някакви, но били две години преди да стане ясно, че въпросният е терорист. Едната обаче е от 2021 – годината, в която и Националното бюро на Израел за битка с финансирането на тероризма (NBCTF) дава данните от дълго следствие, касаещо сходна активност.

Тук следва занапред прокуратурата ни да изнесе повече данни, само че значителен проблем е, че повсеместното принизяване на институциите, което се случва посредством и главно на някои партии, към този момент е сложило доста хора в ситуацията да се съмняват във всичко, казано от прокуратурата да вземем за пример.

Осма нелепост - един от арестуваните от Nexo бил американски жител, заради което нашата прокуратура му била нарушила човешките права. Това е мъчно смилаемо – очевидно Тренчев се пробва да ни кажа, че не можело да се задържат непознати жители, тъй като „ когато той (гражданинът) сметне за нужно, щял да се свърже с тях (САЩ) и ще последва величествен скандал. Интересно по какъв начин още не е счел за належащо да осведоми посолството най-малко, а може би това е обвързвано с активността, която е осъществявал...

Девета неистина – даренията. Абсолютна неистина, че не е наясно и това било персонална самодейност на чиновници на Nexo. И те, несъмнено, едновременно решили да дарят едни и същи суми. А това, че Демократична България и Политическа партия се пробват да се измъкнат чисти от калта и макар даренията, която са получавали от компания, подлежала на правосъдни процедури в Съединени американски щати (още от септември), пробвайки се да заобикалят закона и позволените суми за финансиране, е редно също да бъде детайлно тествано от прокуратурата ни.

Да не забравяме и че предстоят още решения на английските и израелските управляващи, които решения касаят Nexo.

И не на последно място – най-малкият проблем е, че Тренчев спекулира, че Гешев щял да бъде привикан в Съединени американски щати да дава пояснения за какво е намесил името на тяхната прокуратура в следствието против Nexo. По-същественият е, че този човек твърди, че на основния прокурор на България може и би трябвало да му бъде натъртено канчето – с опрощение – от страна на Съединени американски щати. Нагло, надменно, безпардонно държание, зле скрито от сякаш безапелационни слова, които обаче (особено в края на рецитала) бяха съпроводени от очевидни промени в гласа, демонстриращи нервността на Тренчев.

Не бива и да се учудваме, че незабавно откакто Тренчев завърши с „ разобличаването ” на неприятната българска прокуратура, думите му бяха публикувани по хиляди профили на поддръжници на Демократична България и Политическа партия в обществените мрежи. Кой от кой по-възторжено се умиляваше от „ разгромяващата мощ ” на „ обстоятелствата ”, изнесени от ексдепутатът, кой от кой а-ха да пролее сълза, че след Кирил Петков, в сърцата на апологетите на посочените две партии, към този момент се появи нов любимец.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР